Over de Processierups

Iedere zomer heeft iedereen zijn mond weer vol over de processierups, maar wat is dat kleine beestje precies?

Levenscyclus

De cyclus van de processierups begint en eindigt met de vlinder. Dat is specifiek een nachtvlinder, waarvan de mannetjes wel tot 20 km van hun nest weg vliegen.

Vrouwtjes blijven dichter bij huis, zo’n 5 km. In het najaar leggen zij dan hun eitjes op de eikenbomen. Elk eipakket bevat zo’n 200 tot 250 eitjes, die ze beschermen met een spinsel spoor. In het volgende voorjaar, rond begin april, beginnen de eerste eitjes dan uit te komen.

De rupsen voeden zich met de knoppen en jonge blaadjes van de eikenboom. Voor ze volgroeid zijn, vervellen ze 5 keer. Na de derde keer hebben de processierupsen de beruchte brandharen op hun rug, die ze ook beginnen te verliezen. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn dat niet de typische lange, witte haren, maar microscopisch kleine, zwarte haartjes, met weerhaken. Daardoor kunnen ze ook zo gemakkelijk in je huid blijven hangen. Je herkent de rupsen dus aan de lange witte haren, en aan de manier waarop ze zich bewegen: in een lange processie van rupsen, achter elkaar.

De processie rupsen verpoppen zich in het nest tot vlinders. Zelfs nadat alle vlinders zijn uitgevlogen, blijven de brandharen van de rups nog in het nest achter. Als de wind ze oppikt, blijven ze dus voor overlast zorgen.

processierups-overlast

Overlast

Zoals gezegd zijn het de brandharen van de processierups die zorgen voor verschillende gezondheidsklachten. Die kunnen gaan van mild en vervelend tot ronduit gevaarlijk. Neem bij hevige klachten daarom altijd contact op met je huisarts. Bovendien zijn de effecten van deze brandharen cumulatief. Hoe vaker je er mee in contact komt, hoe heviger de reactie.

Hieronder sommen we de verschillende problemen kort voor je op.

Huid

Irritatie aan de huid treedt meestal op binnen de 4 tot 8 uur na het eerste contact.
– Branderige pijn en irritatie
– Jeuk
– Bultjes of blaasjes
– Rode huid en vlekken

Wat je ook doet, vooral niet krabben. Dat verhoogt namelijk het risico op infecties. Was de huid liever grondig met lauwwarm water en verwijder zoveel mogelijk van de brandharen met een kledingroller of tape. Je kalmeert de huid met een zachte zalf met menthol, calendula of aloe vera. Was je kledij ook zeker op 60°C om de overgebleven brandharen van de processierups onschadelijk te maken.

processierups huid jeuk
processierups boom

Neus, Keel en Luchtwegen

– Loopneus
– Kriebel in de keel
– Veel hoesten en moeilijk slikken
– Kortademig

Opnieuw, als je hier veel last van hebt, ga zeker naar de huisarts. In extreme gevallen leiden de brandharen tot permanente schade aan je longen.

Ogen

Klachten aan de ogen treden 1 tot 4 uur na contact met de processierups op. Spoel de ogen overvloedig, maar voorzichtig, met lauwwarm water en ga vooral niet wrijven.
– Branderige pijn
– Rood en gezwollen
– Ontstekingen

Indien de klachten aanhouden, ga dan zeker naar je huisarts.

overlast

Huisdieren

Ook huisdieren spelen vaak buiten in de buurt van besmette eikenbomen. Voornamelijk honden zijn zeer gevoelig aan de brandharen van de processierups. Hou ze dus altijd goed aangelijnd en ga onmiddellijk naar de dierenarts als ze na een wandeling last krijgen van hun ademhaling of overdreven krabben.

Meer informatie

De Nederlandse overheid heeft alle informatie en veelgestelde vragen over de processierups voor je gebundeld. Voor meer informatie over jouw specifieke situatie, neem kijkje op de website van de overheid https://processierups.nu

Heeft u last van de rups?

Neem contact met ons op!

  • 06-51938672